Джерело Християнський форум «Джерело»
Праведний, як пальмове дерево, розпустить гіллє своє...
(Пс.92:12)
Джерело Поезія Рейтинг Форум
Сьогодні: 03 лютого 2025, 12:11

Створити нову тему Відповісти  [ 289 повідомлень ]  На сторінку Поперед.  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Далі

Автор Повідомлення
Відсутній

Тема повідомлення:
14945
UNREAD_POSTДодано: 17 березня 2008, 21:09 

Стать: Він
Востаннє тут були:
Вчора, 00:08
Написано: 4673
Віровизнання: християнин
Тарас написав:
Ні Святе, на мою думку змінилися принципи поклоніння, а не просто зовнішня форма. З живих молитов перейшли до монотонного тараторення чужих молитв перед зображеннями і до мертвих людей.
Згоден. Виглядає так, що люди чистосердечну молитву до Бога замінили обрядом поклоніння.
Звичайно, я вірю, що серед католиків чи православних є віруючі, які моляться Богу щирим серцем і Бог чує їх молитви.

Трава засихає, а квітка зів'яне, Слово ж нашого Бога повіки стоятиме! (Іс.40:8 )
0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

Тема повідомлення:
15087
UNREAD_POSTДодано: 28 березня 2008, 18:26 

Стать: Не знати хто
Востаннє тут були:
13 квітня 2016, 14:40
Написано: 173
Щодо тараторення чужих молитов відповідь тут http://forum.jerelo.info/viewtopic.php?p=15086#15086, щоб не перевантажувати цю тему.

0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

Тема повідомлення:
15088
UNREAD_POSTДодано: 28 березня 2008, 18:51 

Востаннє тут були:
Сонячник написав:
svjat написав:
Чи ти хочеш заперечити можливість розвитку церковного обряду в залежності від культурного середовища?

Svjat, Господь не міняється в залежності від культурного середовища. І ми також не повинні щось міняти, а лише покорятися волі Божій.
svjat написав:
Християни вже не обмежені законом і можуть цілком творчо розвивати богослужіння і його обрядові форми.
Не можу погодитися. Якщо дотримуватися такого трактування, то можна зайти хтознакуди. Не християни повинні розвивати служіння, а Дух Святий, який діє через відроджених християн.

Я власне і не мав на думці чисто людську самодіяльність, а говорив про творчість християн надхненну Святим Духом.
Цитата:
Цитата:
svjat написав:
До речі, щодо використання ікон теж існують застереження загальноприйняті на 7му Вселенському соборі.

А можна коротко почути основну суть цих застережень?

Цитую постанови Собору:
«Храним не нововводно все, Писанием или без Писания установленные для нас церковные предания, одно из которых есть иконного живописания изображение (eikonikees anaziographeseos), как согласное евангельской проповеди и служащее нам ко уверению истинного, а не воображаемого воплощения Бога Слова и к подобной пользе, потому что такие вещи, которые друг на друга указывают, несомненно друг друга и уясняют.
На таком основании, шествуя царским путем и следуя божественному учению святых Отцов наших и Преданию Кафолической Церкви, — ибо знаем, что Она Духа Святого, живущего в ней, — мы со всяким тщанием и осмотрительностью определяем: Подобно изображению Честного и Животворящего Креста, полагать во святых Божиих церквах, на священных сосудах и одеждах, на стенах и на досках, в домах и на путях, честные и святые иконы, написанные красками и сделанные из мелких камней или всякого другого соответствующего цели (epitedeios) вещества, будь то иконы Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа, или Непорочной Владычицы нашей, Пресвятой Богородицы, или честных Ангелов и всех святых и преподобных мужей. Ибо чем чаще они бывают нам видимы через изображение на иконе, тем чаще, созерцая их, мы подвизаемся вспоминать и любить первообраз, чествовать их лобзанием и почитательным поклонением (proskunesin), не истинным служением Богопочитания (latreian), которое по вере нашей приличествует только одному Божественному естеству, но таким же почитанием, которое мы воздаем изображению Честного и Животворящего Креста, святому Евангелию и прочим святыням через приношение фимиама и поставление свечей согласно благочестивому обычаю древних. Ибо честь, воздаваемая иконе, относится к ее первообразу, и покланяющийся иконе поклоняется ипостаси изображенного на ней

"Мы поклоняемся и святым людям, и ангелам, но не служим им, как богам, ибо Моисей говорит: Господу Богу твоему поклонишися и Тому Единому послужиши. Смотри, при слове "послужиши" прибавлено "Единому", а к слову "поклонишися" не прибавлено. Значит, поклоняться можно и не Богу, потому что поклонение есть выражение почтения, служить же нельзя никому, кроме Бога".

0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

Тема повідомлення:
15097
UNREAD_POSTДодано: 28 березня 2008, 22:48 

Востаннє тут були:
Svjat, дякую за витяги.
Але хіба не видно, що висновки надумані та примітивні?

Я пригадую з Біблії історію про Навуходоносора, який зробив був золотого боввана, якого посвятили, і наказали: падайте й поклоніться золотому бовванові, якого поставив цар Навуходоносор. А той, хто не впаде й не поклониться, тієї хвилі буде вкинений до середини палахкотючої огненної печі. (Дан.3)
Але ж ми знаємо, що знайшлися мужі які не поклонилися боввану, за що були вкинуті до огненої печі.

А тепер нам кажуть вклонятися іконам!?

Трава засихає, а квітка зів'яне, Слово ж нашого Бога повіки стоятиме! (Іс.40:8 )
0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

Тема повідомлення:
15099
UNREAD_POSTДодано: 28 березня 2008, 23:21 

Востаннє тут були:
09 червня 2014, 17:52
Написано: 211
Віровизнання: католик
Сонячник написав:
Svjat, дякую за витяги.

Я пригадую з Біблії історію про Навуходоносора, який зробив був золотого боввана, якого посвятили, і наказали: падайте й поклоніться золотому бовванові, якого поставив цар Навуходоносор. А той, хто не впаде й не поклониться, тієї хвилі буде вкинений до середини палахкотючої огненної печі. (Дан.3)
Але ж ми знаємо, що знайшлися мужі які не поклонилися боввану, за що були вкинуті до огненої печі.

Як на мене, то порівняння геть нездале, бо ніхто під примусом не заставляє... тобто людина завжди має вибір, як в Католицькій так і в Православній Церквах. І ніхто мене не осудить, якщо я не впаду ниць перед іконою! А як відреагують твої брати по вірі, Сонячнику, якщо ти перехрестишся? :?

Я хлоп з села -- люблю коней :)
0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

Тема повідомлення:
15100
UNREAD_POSTДодано: 29 березня 2008, 00:49 

Востаннє тут були:
сергій написав:
І ніхто мене не осудить, якщо я не впаду ниць перед іконою! А як відреагують твої брати по вірі, Сонячнику, якщо ти перехрестишся?

Сергію, а чому ти все думаєш про осуд людський??? Ти краще подумай, як на це дивиться Творець всього видимого і невидимого!
А мої брати по вірі ніколи не осуджують - хіба подумають, що я насміхаюся або зійшов зглузду. :)

0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

Тема повідомлення:
15101
UNREAD_POSTДодано: 29 березня 2008, 01:02 

Востаннє тут були:
09 червня 2014, 17:52
Написано: 211
Віровизнання: католик
Сонячник написав:
Сергію, а чому ти все думаєш про осуд людський???

бо це те чим ти займаєшся. І не варто завуальовувати цього.
Сонячник написав:
А мої брати по вірі ніколи не осуджують - хіба подумають, що я насміхаюся або зійшов зглузду. :)

нікого не осуджують, а лише насміхаються????
:lol:

Я хлоп з села -- люблю коней :)
0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

Тема повідомлення: Re: Про ікони
15360
UNREAD_POSTДодано: 16 травня 2008, 17:16 

Востаннє тут були:
Цитата:
Сонячник: Так, але ковчег і жертівник були освячені Самим Богом і в Законі Божому щодо цих святинь були відповідні застереження.
Але ж ніхто не поклонявся ковчегу чи жертівнику.

svjat: До речі, щодо використання ікон теж існують застереження загальноприйняті на 7му Вселенському соборі.

Сонячник: Svjat, дякую за витяги.

У витягах міститься не висновок, а пояснення значення почитання (особливого ставлення) ікон: «Ибо честь, воздаваемая иконе, относится к ее первообразу, и покланяющийся иконе поклоняется ипостаси изображенного на ней».
Здається це цілком чітке застереження від обрядовірства, та сприйняття ікони як самодостатньої святині.
Хіба таке розуміння позбавлене логіки? От як би сказати, що шанобливі поклони до жертовника чи ковчега відносяться до їх першообразу. То тут дійсно б логіки не було.

А хто тобі каже вклонятись іконам?

0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

15435
UNREAD_POSTДодано: 07 червня 2008, 20:56 

Востаннє тут були:
15 червня 2008, 16:15
Написано: 6
А я перед іконами не молюся. Мені цікаво, коли почали "писати" ікони, в якому столітті?

"Над смертю владарюй в житті стрімкому і смерть помре, а ти ніколи" В. Шекспір
0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

15487
UNREAD_POSTДодано: 10 червня 2008, 23:09 

Востаннє тут були:
svjat написав:
А хто тобі каже вклонятись іконам?
Особисто мені ніхто не каже... Але ж, погодьтеся, що пересічні католики чи православні так навчають, що іконі слід молитися та поклонятися... Я навіть бачив, що цілували ікону з зображенням Януковича... Але ж ми розуміємо, що це безумство.

svjat написав:
Мені цікаво, коли почали "писати" ікони, в якому столітті?

Ікони почали писати ще у 4 ст., після того, коли християнство стало державною релігією (після 313 року). Але тоді було багато противників цьому, доходило навіть до крайнощів (так званий "період іконоборства"). Але у 787 році у Нікеї зібрався Собор, де не лише захистили іконопочитання, але й розвинули вчення про ікону. Було надано канонічного ста­тусу іконописанню, а також наголошено на теократизмі іко­ни (див. проповідь УГКЦ).

0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

15490
UNREAD_POSTДодано: 11 червня 2008, 15:29 

Востаннє тут були:
16 листопада 2009, 19:42
Написано: 216
Сонячник написав:
Особисто мені ніхто не каже... Але ж, погодьтеся, що пересічні католики чи православні так навчають, що іконі слід молитися та поклонятися... Я навіть бачив, що цілували ікону з зображенням Януковича... Але ж ми розуміємо, що це безумство.

svjat написав:
Мені цікаво, коли почали "писати" ікони, в якому столітті?

Ікони почали писати ще у 4 ст., після того, коли християнство стало державною релігією (після 313 року). Але тоді було багато противників цьому, доходило навіть до крайнощів (так званий "період іконоборства"). Але у 787 році у Нікеї зібрався Собор, де не лише захистили іконопочитання, але й розвинули вчення про ікону. Було надано канонічного ста­тусу іконописанню, а також наголошено на теократизмі іко­ни (див. проповідь УГКЦ).

Неправда ніхто не каже, що іконі потрібно поклонятися чи молитися :!: Потрібно молитися перед іконою, до того хто на ній забражений. Дивно, а де ти бачив ікону Януковича? На іконах малюють зображення Христа, Діви Марії, святих. Святими проголошують після смерті, бо за життя ніхто не може бути впевненим своєї святості. Безперечно на деяких іконах малювали збоку царів чи імператорів, що приходять з поклоном до Богородиці, але знову ж людина молиться до Богородиці, а не до другорядних осіб. Над головою в святих завжди намальований ореол(жовтий, або білий кружок над головою). Ти і над головою Януковича такий бачив :?:
А стаття гарна, шкода, що ти її не зрозумів...

0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

15530
UNREAD_POSTДодано: 14 червня 2008, 23:04 

Востаннє тут були:
Точніше, бачив, що цілують плакат з Януковичем...:) Але чув, що є в Донецьку ікона з Януковичем. Що його наче святим зробили... Ну, я читав перед виборами Православний вестнік. :)

0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

15536
UNREAD_POSTДодано: 15 червня 2008, 10:46 

Востаннє тут були:
16 листопада 2009, 19:42
Написано: 216
Сонячник написав:
Точніше, бачив, що цілують плакат з Януковичем...:) Але чув, що є в Донецьку ікона з Януковичем. Що його наче святим зробили... Ну, я читав перед виборами Православний вестнік. :)

Плакат і ікона це завсім різні речі. А різницю між святим і тим хто просто зображений я вже написав.
Партія може і зробила Януковича святим, але Московська Православна Церква, наскільки я знаю, його лише підтримує. :D
І, взагалі, мені здається, що Ти просто намагаєшся різними, навіть безглуздими, викривленими і неправдивими аргементами, довести свою думку. :(

0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

15567
UNREAD_POSTДодано: 15 червня 2008, 22:20 

Востаннє тут були:
25 листопада 2008, 13:09
Написано: 131
Ну канено, почали "за здравие, закнчили за упокой". До чого тут політика, від політики одні розбраття, ненависть, і все пагане. Владики конфесій які вступили чи заснували будь яку політичну організацію, я розглядаю як відступників від церковного вчення. Адже церква і політика це непоєдуємі речі. Так само як добро і зло. Чи Віра і гроші.

Призначення ікон - для того щоб показати абстрактне зображення тих чи інших подій. Тому людина у молитві не повинанна думати чи згадувати про абстрацію ікони взагалі. А звернути свою всю увагу на словах та суті яку вона говорить, молитися за померлих і ближніх.

"They have eyes but they do not see - ears, and they do not hear..."
0
(0-0)

URL Догори
Відсутній

16219
UNREAD_POSTДодано: 19 листопада 2008, 22:48 

Востаннє тут були:
14 червня 2011, 23:28
Написано: 74
Вихід 20:4

"Не роби собі кумира і ніякого зображення того, що на небі вгорі, і що на землі внизу, і що у воді нижче землі".

В той час, як перша заповідь проголошує істинного Бога, друга навчає, як Йому слід поклонятися. Ця заповідь накладає особливу заборону на шанування предметів, які символізують Бога. "Не поклоняйся їм і не служи їм" (Вих. 20:5). Будь-ласка, зверніть увагу, що гріх полягає якраз в шануванні чи поклонінні кумиру.
Цей текст не забороняє релігійні малюнки, фотографії чи скульптури. Бог Сам дав розпорядження помістити статуї херувимів в Святому Святих (Вих. 25:18), різьблені зображення янголів - на стіни храму (3 Цар. 6:29), і відлитих мідних волів - у дворі (3 Цар. 7:25).
Крім того, Господь велів Мойсею зробити мідного змія у пустелі (Чис. 21:8,9). У ньому не було нічого поганого, доки він служив лише засобом, наглядно вказуючим народу на віру в Бога-Цілителя. Проте цього самого змія довелося знищити, коли він став об'єктом поклоніння і шанування у відступного народу (4 Цар. 18:4). Отже, зображення не є гріхом само по собі. Воно робиться злом лише тоді, коли стає предметом поклоніння.

0
(0-0)

URL Догори
Поділитися: 
Відображати повідомлення за:  Сортувати за   
Вперед:  
Створити нову тему Відповісти  [ 289 повідомлень ]  На сторінку Поперед.  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20  Далі

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: - і 1 гість

©2006-2025 "Джерело"
Джерело
Каталог християнських ресурсiв <Для ТЕБЯ>