5. Хто змінив Закон? Чи існують будь-які джерела, що допомогли б нам знайти відповідь на це запитання? У катехізисі Римо-католицької Церкви читаємо: “Питання: Який день є днем Господнім? Відповідь: Субота є день Господній. Питання: Чому ми додержуємося неділі замість суботи? Відповідь: Ми додержуємося неділі замість суботи, тому що Католицька Церква перенесла це свято із суботи на неділю”. Одна католицька газета писала: “Католицька Церква за тисячу років до появи протестантизму силою свого божественного призначення змінила день суботи, перенісши його на неділю”. А ось що говорять керівники Римо-католицької Церкви: “Можна прочитати всю Біблію від Буття до Об'явлення і ніде не знайти жодного рядка, що підтверджував би святість недільного дня. Писання вимагають релігійного додержання суботи, дня, якого ми ніколи не освячували” (Кардинал Гіббонс. “Віра наших батьків”). “Саме Католицька Церква силою Ісуса Христа перенесла день відпочинку і спокою із суботи на неділю на спомин про воскресіння нашого Господа. Таким чином, протестанти, які додержуються неділі, віддають належне Католицькій Церкві, навіть якщо вони того і не бажають” (Луї Гастон де Сегур. “Бесіди про сьогоднішній протестантизм”). Ось і знайдено пояснення. Зміна була запроваджена Католицькою Церквою, яка відчувала гордість з приводу цієї зміни. На якій підставі Церква прийняла цю постанову? Відповідь можна знайти в офіційних виданнях Римо-католицької Церкви: “Яке право мала Римо-католицька Церква перенести святкування дня Господнього із суботи на неділю? Церква внесла цю зміну по праву божественної непогрішимості влади, даної їй Основоположником її, Ісусом Христом. Протестанти ж, котрі будують своє віровчення винятково на Біблії, не можуть знайти жодного виправдання додержанню неділі”.
6. Яка позиція Протестантської Церкви? Праці, які визнані офіційними документами і висвітлюють основні положення протестантського віровчення, свідчать про те, що додержання неділі було запроваджено Римо-католицькою Церквою. Проте цей день не був освячений і благословенний Господом. В Аугсбурзькій сповіді, написаній Мартіном Лютером, у 28-му розділі читаємо: “Вони (католики) перенесли день Господній із суботи на неділю, порушуючи Декалог. Здається, немає іншого вчинку, яким би вони так пишалися, як зміною суботнього дня. Велика, говорять вони, влада і сила Церкви, якщо вона може скасувати одну з Десяти Заповідей”.
7. Суть питання Отже, перед нами одне з найбільших питань християнського віровчення: чому значна частина християнського світу святкує неділю, незважаючи на відсутність будь-яких біблійних доказів і підстав для цього? Це не просто питання про день тижня, який необхідно присвятити відпочинку і спілкуванню з Богом. Суть питання в тому, кому ми підкоряємося: чи йдемо за Ісусом, чи за людиною в тому, що стосується додержання святого дня? Наш Господь Ісус навчав: “Якщо ви Мене любите, Мої заповіді зберігайте”, але людина сказала: “Додержуйтеся дня, який ми встановили”. Що нам вибрати і за ким іти? Незважаючи на минулі звичаї та віровчення, що нам прийняти? Слово Боже говорить: “Хіба ви не знаєте, що кому віддаєте себе за рабів на послух, то ви й раби того, кого слухаєтесь...?” (Римл. 6:16). Коли нам відкривається істина, ми маємо підкоритися лише Божій Правді, незалежно від того, що роблять інші. Скажемо разом з Ісусом Навином: “Я і дім мій будемо служити Господеві”. Отже, з одного боку ми бачимо, що багато християн святкують неділю тільки тому, що наслідують звичаї своїх батьків, відмовляючись від суботи, даної Господом від віків і навіки. З іншого боку ми маємо приклади вірного виконання Закону. Перед нами приклади Адама, Еноха, Авраама, Ісака і Якова - патріархів, вірних дітей Божих; Мойсея і Давида, котрих Бог назвав Своїми друзями; перед нами приклад життя і служіння Богові всіх пророків і, нарешті, дванадцятьох апостолів. Протягом минулих століть було багато християн, які цінували Правду Божу більше, ніж власне життя. І сьогодні відрадно бачити багатьох людей, які присвятили себе Христові. Наближається Прихід Ісуса. Коли ми зустрінемося з Ним в останній день, Він запитає нас, чи у всьому ми були слухняні Йому, чи робили ми так, як Він навчав нас. Шлях цей непростий, І не кожен прямує ним. Але він благословенний, бо до нас тим шляхом пройшов Ісус. Якщо виникнуть у нас якісь труднощі на роботі чи трапиться горе в сім'ї, Своєю благодаттю і силою Ісус допоможе нам. Нелегким буде цей шлях, але Ісус - наша підтримка та щит; на Нього ми покладаємо свої надії, намагаючись жити справжнім християнським життям.
Дорогий Небесний Отче! Моє серце схвильоване цим питанням, адже воно важливе для мене. Допоможи мені бути чесним перед самим собою, знаючи, що я стану перед судом вічного незмінного Закону волі. Допоможи мені вже сьогодні бути поруч із Тобою. Хай Ісус увійде в моє серце, щоб допомогти мені зробити правильний крок. В Ім'я Ісуса. Амінь.
|