Спека. Джунглі. Африка. Групка людей пробирається до одного з сіл Кенії. Я стою за деревом і стараюсь розгледіти незнайомих білих людей. Підходжу ближче. Їх п’ятеро. Деякий час я слідую за ними. Тепер, зовсім близько, я бачу, що це дві дівчини і три хлопця, хоча... один так скидає на дівчину, але ні, це все-таки хлопець. Цікавість так і розбирає. Хто це такі? Звідки вони? І що забули у цих нетрях?
Мене звати Хасані. Моє ім'я означає «хороший». Спитаєте, навіщо я вам про це кажу? По вірі моїх батьків важливу роль у житті людини відіграє її ім'я. Хоча, я в це не вірю. Для мене це небилиці. Вони вірять, що яке ім'я у людини таке і її життя. Коли я народився на цей загадковий світ, перше, що сказала моя бабуся: «Який хороший!». І через це мене назвали Хасані. Всі свої 18 років я прожив у селі і ніколи не жалів, що живу саме тут. Але, коли мені пішов 19 рік, я почав задумуватися над життям. Не розумію, чому такі думки прийшли до мене тільки після 18 років. Мені ніколи не подобалася віра моїх батьків. Ці божки настільки мені набридали, що хотілося їх всіх спалити. То була мертва віра. Але я робив все, що говорили батьки. Слухав їх у всьому і вони мене дуже любили. Не знаю чому, але в душі в мене було відчуття, що скоро щось зміниться. Я так чекав цього.
І ось я стою за деревом і дивлюся на п’ятьох білих людей. Серце говорить, що це зміни. І воно, як завжди, було праве.
Село було перевернуто догори дном. З усіх сторін було чути: «християни нас спасати прийшли!», «ну, ще побачимо хто кого спасе!», «ненавижу білих!». Мої батьки ненавиділи християн, а я за все своє життя ніколи і не чув про них, не знав хто то такі. Мені ніколи про них не розповідали. Але батьки так їх ненавиділи, що готові були повбивати. Тепер у нашій хаті було чути тільки що прокльони. Щаслива сім’я, яку поважали всі в селі, вмить стала нещасною. Десь в середині роїлися думки, що в усьому винні «білі люди». Але яка їх вина? У чому вони провинилися? Мені навпаки здавалося, що це дуже добрі люди. Та мої батьки підбурювали інших і з часом всі в нашому селі готові були вбити білих. Адже, у кого якась проблема чи горе - завжди винні вони.
Ці п’ятеро білих людей поселилися у нашому селі тимчасово. Вони спілкуватися з людьми, допомагали бідним. Я помітив, що вони - дуже хороші люди. Я про це ні з ким не говорив, так як всі їх ненавиділи, але мені так хотілося з ними поговорити, розпитати про їх віру, їхнє життя. Тільки я не міг іти проти волі батьків.
Пройшов вже місяць, як місіонери жили у селі (мені друг сказав, що вони називаються місіонерами). З кожним днем мої батьки все більше і більше їх ненавиділи. Одного разу я запитав маму, чому вона така жорстока до них. Ох, як же мені перепало! З того часу я боявся своїх батьків.
О, я вам не розповів про мого найкращого друга! У нього найгарніше ім'я у всьому світі - Рунако! Він і сам красень. Раніше у нього була можливість поїхати з села, але він чомусь не захотів. Мій друг вміє робити все. Словом, дуже успішних хлопець. Ми з Рунако друзі з дитинства. У нас в джунглях є таємне місце, де ми зустрічаємося. Ще коли нам було по 7 років, ми поклялися нікому на світі не розповідати про це наше місце. І зараз я наближаюся до нашого секрету і бачу, що там не один Рунако, а з ним ще п’ятеро людей. Кров вдарила в голову. - Рунако, ти зрадник! Я розвернувся і побіг. Але мій друг був спритніший за мене. Через декілька хвилин він сильно схопив мене за руку. - Прошу постій! - захекано сказав він. - Вислухай мене. Я хочу багато чого тобі розповісти. Моя злість трішки вчухла, але я однаково був готовий вмазати йому. - Тепер я християнин! І тут мені здалось, ніби навкруги гримить і б’ють блискавки. Все що я міг сказати: - Ти...? Ти труп... - Заради Ісуса я готовий померти. - Заради чого? Що таке Ісус?
Автор: olalan
|