Ми вже обговорювати політичні версії Великого Вавилону, але хотілося б досліджувати Слово Боже через духовну призму.
От мені потрапила
проповідь на цю тему, з якою я повністю згідний і хотів би поділитися (переклад з російської):
Цитата:
У книзі Об'явлення йдеться про Вавилон. «1 І прийшов один із семи Анголів, що мають сім чаш, і говорив зо мною, кажучи: Підійди, я покажу тобі засудження великої розпусниці, що сидить над багатьма водами. 2 З нею розпусту чинили земні царі, і вином розпусти її впивались мешканці землі. 3 І в дусі повів він мене на пустиню. І побачив я жінку, що сиділа на червоній звірині, переповненій іменами богозневажними, яка мала сім голів і десять рогів. 4 А жінка була одягнена в порфіру й кармазин, і приоздоблена золотом і дорогоцінним камінням та перлами. У руці своїй мала вона золоту чашу, повну гидоти та нечести розпусти її. 5 А на чолі її було написане ім'я, таємниця: Великий Вавилон, мати розпусти й гидоти землі. 6 І бачив я жінку, п'яну від крови святих і від крови мучеників Ісусових, і, бачивши її, дивувався я дивом великим.» (Об. 17:1-6).
Вавилон у Біблії названий жінкою, і великою блудницею, а також матір'ю розпусти й гидоти землі. Що це за жінка? І що означає чаша, що у неї в руці? Чому вона була упоєна кров'ю святих і свідків Христових?
Вавилон - це неправдива церква, яка видає себе за церкву Ісуса Христа. Вона складається з віруючих, які вступили в завіт з Богом через Ісуса Христа, але відпали від істини. Адже Бог зі світом не вступав в завіт, а тому світ не може бути блудницею. Бог дав кожній людині вільну волю і вільний вибір. Вірити чи не вірити в Христа - вирішувати самій людині. Але якщо людина увірувала у Христа і вступила у завіт з Богом, то тоді вона зобов'язана виконувати умови цього договору. У церкві, що відпала від істини, люди порушують завіт, але самі вони не зізнаються в цьому, а навпаки вселяють своїй пастві, що вони як і раніше в завіті з Богом, і кожну людину, що говорить їм правду Божу, виганяють зі свого середовища чи духовно нищать. Ось чому жінка була упоена кров'ю святих і мучеників Ісусових.
Вавилон - це жінка Ісуса Христа, але яка невірна Господеві, саме тому Вавилон і названий блудницею. Блудниця - це дружина, яка невірна чоловікові. Чоловік є Ісус Христос, а Вавилон це церква, що відступила від істини, але визнає Ісуса Христа своїм Господом і Спасителем. Господь Ісус Христос є правда, і вірувати в Христа це означає відкинути всяку неправду, а полюбити істину і правду. У Вавилоні все навпаки: люди живуть оманою, вони ненавидять істину і творять неправду, але всім свідчать, що Господь їх любить і спасає їх. Все це є мерзотою в очах Божих. Під стяг Ісуса Христа стають богоненавидники та богохульники і тим самим опоганюється вся справа Ісуса Христа і Його вчення. І Господь посилає своїх пророків докорити блудниці, щоб вона покаялася, але їх там побивають і виганяють, тим самим проливають кров святих Божих.
Золота чаша у руці Вавилону символізує чашу Ісуса Христа, якою укладається Новий Завіт. Чаша в руці Ісуса Христа була наповнена вином і символізувала благодать Божу, яка дарується через кров Ісуса Христа. Вавилон перекручує благодать Божу, роблячи її знаряддям всякої гидоти і нечистоти. Адже благодать Божа дарується людині для того, щоб через неї людина в собі перемігла гріх і звільнилася від гріха. Вавилон же використовує благодать не для перемоги над гріхом, а для виправдання самого гріха. Вавилон внушає своїй пастві, що вони недосконалі і будуть недосконалими до кінця свого життя, а отже немає нічого страшного, у тому, що вони грішать. Головне каятися, а грішити можна, адже всі недосконалі, і тим самим Вавилон узаконює гріх. Вірні християни, які знають дорогу до досконалості і звільнення від гріха, у Вавилоні підносяться як єретики і гордуни, яким треба покаятися. Хоча воля Божа полягає в шляху до досконалості і не на словах, а на конкретних справах. Але про цей путь можуть свідчити тільки досконалі християни, які зросли і звільнилися від гріха. А оскільки у Вавилоні стверджується, що таке звільнення не можливе, то й не може туди увійти святе слово Боже. Усе вчення Вавілона - це огида в очах Божих, тому що воно не може привести до досконалості, та й сама досконалість у Христі там відкидається. А якщо людина не прагне до досконалості, то й звільнитися від гріха ніколи не зможе. Вчителі у Вавилоні - це немовлята і отроки, які відступили від істини. Справжніх духовних батьків і юнаків, які перемогли лукавого, у Вавилоні бути не може. А тому учителя Вавилону, будучи немовлятами та недосконалими викривлюють вчення Ісуса Христа. Та й що вони можуть знати, якщо немає в них духа, а Бог є Дух. А тому вавилонське вчення є бездуховним, заснованим лише на розумінні людському. Справжня ж Божа мудрість не доступна Вавилону, тому що людським розумом не можливо пізнати і зрозуміти мудрість Божу. Божа мудрість - духовна і пізнається духом. Вавилон ненавидить істинне знання і називає істинне знання не потрібним мудруванням, прикриваючись лицемірною любов'ю. Але любов'ю до чого і до кого? А це любов до гріха, до відступників і безбожників.
Вавилону ще характерна багатолюдність. Води, що на них сидить Вавилон, це численні земні народи. Апостол Павло попереджав: «Настане бо час, коли здорової науки не будуть триматись, але за своїми пожадливостями виберуть собі вчителів, щоб вони їхні вуха влещували.»(2Тим.4:3) Людина, яка не любить істини і не чинить правди Божої і не перемагає гріх і світ у собі - не може розраховувати на спасіння у Христі Ісусі. Неправда, лицемірство, усякий гріх, нечистота не може перебувати в Христі Ісусі.
Ім'я Вавилон - таємниця. І ця таємниця є таємниця беззаконня, про яку писав апостол Павло. Бог у такий спосіб випробовує віру кожної людини - істинна вона чи ні. У кому живе віра Божа, той нічого не прийме від Вавилону. Справжня віра поведе страждати за істину. Бог віддав землю звірині, бо сини Божі не живуть на землі, а їх проживання на небесах. А тому на землі сини Божі страждають. Але ці страждання ведуть до вічної слави. Сини ж Вавилону люблять славу людську, а тому за правду вони не люблять страждати. Вони дорожать думкою більшості, яка завжди веде до зла.
Вавилон сидить також і на звірі. Звір - це дух антихриста, який протегує Вавилону, ось чому звір був сповнений іменами богозневажними. Тобто вчення антихриста за своєю суттю - це безбожництво і богохульство. Антихрист маскує своє вчення під вчення Ісуса Христа і прикривається Біблією. Але лише на поверхневому знанні Біблії та вибірковому цитуванні місць зі Священного Писання, надаючи їм власне тлумачення, яке розходиться з духом правдивого вчення Ісуса Христа. Вчення Вавилону можна пізнати за способом життя, тих віруючих, які слідують цьому вченню. Спосіб життя у них не відрізняється від більшості людей світу цього. Вони тільки на словах з Христом, але в їхньому житті Бога немає. Їх життя цілком залежить лише від обставин. Поки обставини сприяють, то вони думають, що це Бог їх благословляє. В основному християнство розвинене в західних європейських країнах і в північній Америці. Там високий рівень життя, а тому в цих країнах люди глухі до істини. І саме з цих країн сьогодні йде образ християнства. Але це вже окрема тема. Поки людині добре за тілом, то навряд чи він буде ревнувати про духовне. У Росії серед протестантських церков нав'язується західний спосіб мислення, яке за своєю сутністю є безбожництвом. А відтак і пастора в таких церквах, більше ревнують не про духовне зростання церкви, а про свою кар'єру, яка сприяє їх плотському збагаченню. Те до чого люди прагнуть у світі, прагнуть і ці горе-служителі, які схоплені у тенета диявола. Але це також окрема тема.
Вавилон - це церква, де процвітає гріх та нечисть усяка. Вавилон намагається під свої стяги закликати всіх християн. А тих християн, які не хочуть з ними брати участь у ділах темряви, Вавилон називає сектами. Бо, на землі мало істинних християн, і вони складають на землі нечисленні групи, і можуть уміщатися в квартирах. Вавилон же збирає великі маси людей, по кінотеатрах і великих приміщеннях, які можуть вміщати сотні й тисячі людей. Але Богу не потрібні сірі маси сліпих віруючих. Богу потрібні люди з чистими серцями.
Отже, Вавилон - це християнська церква, яка відступила від Господа, тому вона і названа блудницею. Книга Об'явлення говорить про Божий суд, який обов'язково спіткає цю церкву. І замість спасіння, що в Христі Ісусі, люди там знайдуть свою погибель. І винні перш вони самі, у тому, що взяли удаваний образ Ісуса Христа, і не шукали правди Божої і живого спілкування з Богом, а покладалися на думки людські.
І тут я можу навести одкровення, яке дав мені Господь в одній такій церкві. Там йшло зібрання і люди співали хвалебну пісню Христу, але їхні серця були заповнені цим світом і всякою нечистотою. Але вони вважали, що якщо вони устами вихваляють Ісуса Христа, то Він їм все простить. А також їх віру на всепрощення Боже підігрівало те, що їх було багато, тисяча осіб, але всі вони на обличчях своїх мали печатку цього світу. Грала весела музика, і вони веселилися. Але раптово я побачив вогняну гієну і як весь цей народ падав туди. Це було дуже страшно. І страшно те, що вони самі цього не бачили і що даремно вони сподіваються на Христа. Вони не спасені, і ні чим не відрізняються від людей цього світу. І що їхні духовні лідери самі не знають Господа, а пасуть їх байками і своїми фантазіями, але не словом Божим. А Христос є Слово Боже. Христос є Спаситель тих людей, які приймуть Його слово і будуть жити відповідно до заповідей Христових.
Я би ще хотів звернути увагу на цей заклик:
І почув я інший голос із неба, який говорив: Вийдіть із нього (з Вавилону), люди мої, щоб не сталися ви спільниками гріхів його, і щоб не потрапили в карання його. (Об.18:4)