Джерело Християнський форум «Джерело»
Праведний, як пальмове дерево, розпустить гіллє своє...
(Пс.92:12)
Джерело Поезія Рейтинг Форум
Сьогодні: 28 березня 2024, 13:06




Створити нову тему Відповісти  [ 13 повідомлень ] 

Автор Повідомлення
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Пасха
14910
UNREAD_POSTДодано: 13 березня 2008, 14:43 

Стать: Не знати хто
Востаннє тут були:
14 червня 2011, 23:28
Написано: 74
Великодні свята особливим чином відрізняються серед всіх інших традицій та звичаїв нашого краю. Саме в цей час замість звичного привітання “Добрий день” всюди чути “Христос воскрес!” та відповідь “Воістину воскрес”. Великдень – це також народні звичаї, пов’язані з такими атрибутами, як паска, писанки тощо. Так як здебільшого нам відомі пасхальні дійства, що вважаються традиційними в нашій культурі, пропоную зупинитися на біблійному значенні свята Пасхи.
В Святому Письмі слово “Пасха” вперше зустрічається в Вихід 12:11. В перекладі з гебрейської Pesach – “перескочення”. В контексті це означало, що Ангел Господній, знищуючи первенців в Єгипті, обминав, або ж “перескакував” єврейські доми, де одвірки були змащені кров’ю пасхального ягняти. З тих пір щорічно чотирнадцятого нісана в кожній єврейській сім’ї готували запечене ягня на згадку про милість Божу до них.
В такому вигляді свято Пасхи мало значення аж до Першого приходу Ісуса Христа. Старозавітні пасхальні ягнята, як і інші тварини, яких приносили в жертву, слугували прообразом справжнього Викупителя, Який поніс покарання за наші гріхи на Голгофському хресті. В 1Кор. 5:7 написано: “Наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений”.
Виникає логічне питання – якщо євреї заради спасіння від згуби в ту далеку ніч споживали запечене ягня і змащували кров’ю одвірки, то як нам сьогодні стати причасниками спасіння від наших гріхів? Відповідь є – це Вечеря Господня, під час якої ми споживаємо хліб і вино, які символізують тіло і кров нашого Господа Ісуса Христа. В Єв. від св. Іоанна 6:53,54 написано: “І сказав їм Ісус: “Поправді, поправді кажу вам: Якщо ви споживати не будете тіла Сина Людського, й пити не будете крові Його, то в собі ви не будете мати життя. Хто тіло Моє споживає, та кров Мою п’є, той має вічне життя, – і того воскрешу Я останнього дня”.
Першу новозавітню Пасху Ісус споживав з Своїми учнями під час Таємної Вечері. Пізніше апостол Павло в 1Кор. 11:23-26 описує сам обряд християнської Пасхи: “Бо прийняв я від Господа, що й вам передав, що Господь Ісус ночі тієї, як виданий був, взяв хліб, подяку віддав, переломив і сказав: “Прийміть, споживайте, це тіло Моє, що за вас ламається. Це робіть на спомин про Мене!” Так само і чашу взяв Він по Вечері й сказав: “Ця чаша – Новий Заповіт у Моїй крові. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене!” Бо кожного разу, як будете їсти цей хліб та чашу цю пити, – смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде.”
Отже, беручи до уваги той факт, що в Святому Письмі немає згадування про паску, писанки – головні атрибути традиційного святкування, можна сміливо зазначити, що великодні свята в такому вигляді, як ми їх знаємо – це швидше надбання культурної спадщини, чим християнські постанови, яких принципово слід дотримуватись.


0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
20999
UNREAD_POSTДодано: 12 березня 2010, 16:07 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
12 грудня 2023, 14:33
Написано: 3325
Звідки: м. Тернопіль
Віровизнання: п'ятидесятник
У тому ж розділі але віршем 8 написано "Тому святкуймо не в старім квасі і не у квасі злоби й лукавства, але в прісності чистоти і правди." . Не знаю як по історії церкви записано, чи святкували це свято. Але тут написано " тому святкуймо" і як треба святкувати теж записано " позбудьтеся старої розчини, щоб були ви новим тістом" і інше місце похоже до цього 2Кор.5:17 Отож, хто в Христі, той нове створіння; стародавнє минуло, тепер [усе] нове.. Отож, у святкувані не має нічого поганого, залежить як люди святкують. У теперішній час не правильно святкують то це точно, бо записано Рим.14:17 Бо Царство Боже - це не їжа, не питво, а праведність, мир, радість у Святім Дусі. В основному наші люди святкують так, пішов чи не пішов до церкви, поїхав чи запросив у гості родину і все. А головну думку свята "чому Христос помер за нас " не знають, або знаю ще і скажуть " за наші гріхи помер", а їх не залишають, от і получається що святкують у "старі заквясці" у своїх гріхах.
Я думаю що у цьому місці Павло говорив не про спомин смерті Христа, а про старе гріховне життя (читай у контексті) що потрібно нам його залишити.
У 1-е до коринтян 11:27 Тому, хто їстиме [цей] хліб і питиме Господню чашу негідно, буде винний супроти тіла й крови Господньої! 28 Хай же людина себе випробовує, і ось так хай їсть хліб та п'є з чаші. 29 Бо хто [негідно] їсть і п'є, той в осуд собі їсть і п'є, не розмірковуючи про [Господнє] тіло. .
Я думаю що ти хотів підкреслити католицьку думку, що спомин смерті христової освячує людину, але це не так, до спомину Смерті Христової потрібно бути готовим, щоб не бути судимим Богом. Та як зараз люди святкують Пасху це не правильно, яйця .... і інше це залишок від язичества..
Цитата:
В 1Кор. 5:7 написано: “Наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений"
.Ти навів цитату як було у Євреїв у старому заповіті. Головне там було помазати косяки дверей кров’ю, так і нам сьогодні потрібно помазати кров’ю Христа наші серця: Еф.1:7 В ньому маємо викуплення його кров'ю, відпущення гріхів» і «1-е Петра 1:17 ….у страху проводьте час вашого життя, 18 знаючи, що ви були відкуплені від марного вашого життя, переданого батьками, нетлінним сріблом або золотом, 19 а дорогоцінною кров'ю Христа, як непорочного й чистого ягняти»




Sola Scriptura– “Библия и только Библия”.
0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Пасха: біблійна та традиційна
21675
UNREAD_POSTДодано: 29 березня 2010, 12:35 

Стать: Не знати хто
Востаннє тут були:
14 червня 2011, 23:28
Написано: 74
Великодні свята особливим чином відрізняються серед всіх інших традицій та звичаїв нашого народу. Саме в цей час замість звичного привітання "Добрий день" всюди чути "Христос воскрес!" та відповідь "Воістину воскрес!". Великодні дійства, які є традиційними в нашій культурі, загалом відомі, тому пропоную зупинитися на біблійному значенні свята Пасхи, щоб перевірити відповідність традиційного святкування з Святим Письмом.
Зображення
У Святому Письмі слово "Пасха" вперше зустрічається в Вихід 12:11. В перекладі з гебрейської "Pesach" - "перескочення". В контексті це означало, що Ангол Господній, знищуючи первенців в Єгипті, обминав, або ж "перескакував" єврейські доми, в яких одвірки були змащені кров'ю пасхального ягнятка. З тих пір щорічно чотирнадцятого нісана в кожній єврейській сім'ї готували запечене ягня на згадку про милість Божу до них. Так святкували Пасху в часи Старого Завіту. Старозавітні пасхальні ягнята, як і інші тварини, яких приносили в жертву, слугували прообразом справжнього Викупителя, Який поніс покарання за наші гріхи на Голгофському хресті. В 1Кор. 5:7 написано: "Наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений".

Виникає логічне питання - якщо євреї заради спасіння від згуби в ту далеку ніч споживали запечене ягня і змащували кров'ю одвірки, то як нам сьогодні стати причасниками спасіння від наших гріхів? Відповідь є. Пасха Нового Завіту - це Вечеря Господня, під час якої ми споживаємо хліб і вино, які є символами Тіла і крові нашого Господа Ісуса Христа. В Євангелії від Іоанна 6:53,54 написано: "І сказав їм Ісус: "Поправді, поправді кажу вам: Якщо ви споживати не будете тіла Сина Людського, й пити не будете крові Його, то в собі ви не будете мати життя. Хто тіло Моє споживає, та кров Мою п'є, той має вічне життя, - і того воскрешу Я останнього дня".

Першу новозавітню Пасху Ісус споживав з Своїми учнями під час Таємної Вечері. Пізніше апостол Павло в 1Кор. 11:23-26 описує сам обряд християнської Пасхи: "Бо прийняв я від Господа, що й вам передав, що Господь Ісус ночі тієї, як виданий був, взяв хліб, подяку віддав, переломив і сказав: "Прийміть, споживайте, це тіло Моє, що за вас ламається. Це робіть на спомин про Мене!"

Так само і чашу взяв Він по Вечері й сказав: "Ця чаша - Новий Заповіт у Моїй крові. Це робіть, коли тільки будете пити, на спомин про Мене!" Бо кожного разу, як будете їсти цей хліб та чашу цю пити, - смерть Господню звіщаєте, аж доки Він прийде." Згадуючи події Таємної Вечері варто зазначити, що Христос спочатку спожив з учнями старозавітню Пасху - запечене ягня, і після цього запровадив новозавітню - хліб і вино. Беручи до уваги той факт, що під час святкування Пасхи у євреїв вдома сім днів не мало бути нічого квашеного ("Першого місяця, чотирнадцятого дня місяця будете їсти опрісноки аж до вечора дня двадцять першого того ж місяця. Сім день квашене не буде знаходитися в ваших домах, бо кожен, хто їстиме квашене, то буде витята душа та з Ізраїльської громади, чи то серед приходьків, чи то тих, хто народився у краї. Жодного квашеного не будете їсти в усіх ваших оселях, будете їсти опрісноки!" Вихід 12:18-20), Господь з учнями споживав хліб без дріжджів та вино, яке ще не зазнало бродіння, тобто чистий виноградний сік, що є символами безгрішного тіла і крові Ісуса Христа. Таку Пасху запровадив Господь, і таким чином святкують її християни.

Як бачимо, у Святому Письмі досить докладно описано святкування новозавітньої Пасхи, але немає жодної згадки про паску, писанки - головні атрибути традиційного святкування. Звідки ж це тоді в християнстві? Пропоную звернутись до історії. Однією з давніх язичницьких релігій, що справили великий вплив на формування релігійних поглядів жителів Київської Русі, був культ Тенгрі. Він був поширений у степових народів - тюрків, гунів, монголів. Останні протягом 250 років (з 1236 до 1480 рр..) панували над Київською Руссю, повпливавши на її звичаї. І ось "... великим святом у тенгріан вважався прихід весни. А за традицією, корені якої йдуть в Індію, воно відзначалося 25 березня. Відомо, що до цього дня тенгріани пекли паски. Паска уособлювала чоловіче начало. В Індії та в багатьох інших країнах його символом був фалос. Тенгріанскій пасці надавалася відповідна форма, поряд клали два пофарбованих яйця. У цьому вже простежується зв'язок з фалічними землеробськими культами Індії, але настільки ж очевидний зв'язок цього звичаю і з великодними традиціями християнства. Тільки тенгріанські звичаї давніші" [Релігії світу. В 2 т. Енциклопедія. М.: Аванта +, 1996. Т. 1. С. 217]. Ця інформація спонукає замислитись над доцільністю освячення в Церкві явно язичницьких символів?

http://www.religion.in.ua/zmi/ukrainian ... cijna.html




"Тут терпеливість святих, що додержують заповіді Божі і Ісусову віру" (Об'явл. 14:12)
0
(0-0)
 
 URL Догори
ДописДопис був видалений | видалив: jerelo | 29 березня 2010, 21:15.
Причина: Замість "Згідний на 100%" використовуйте [+]
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха: біблійна та традиційна
21726
UNREAD_POSTДодано: 29 березня 2010, 20:59 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
12 грудня 2023, 14:33
Написано: 3325
Звідки: м. Тернопіль
Віровизнання: п'ятидесятник
а що ви ще крім Пасхи і Суботи більше нічого незнаєте. Невже нічого. Для чого відкривати ще одну рубрику якщо в тій ніхто не пише, ви ще там не спростували, а вже створили іншу. Питання для чого?
Мене цікавить, хіба це нормально, якщо ви і не святкуєте пасху, в цей день виходете на базар і працюєте, що ви тим добиваєтесь. А чому про свої пророцтва не напишете, які не збулися?
Ви б краще про їжу писали з вами тоді ще було б про що говорити. Це одне що коресне у вас є.




Sola Scriptura– “Библия и только Библия”.
0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
21737
UNREAD_POSTДодано: 29 березня 2010, 22:43 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
14 жовтня 2010, 13:33
Написано: 462
Звідки: Ukraine
Luther написав:
Отже, беручи до уваги той факт, що в Святому Письмі немає згадування про паску, писанки – головні атрибути традиційного святкування, можна сміливо зазначити, що великодні свята в такому вигляді, як ми їх знаємо – це швидше надбання культурної спадщини, чим християнські постанови, яких принципово слід дотримуватись.

Я погоджуюсь що ці святкування нічого спільного з вірою в Живого Бога не мають!!!


0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
21747
UNREAD_POSTДодано: 30 березня 2010, 10:08 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
12 грудня 2023, 14:33
Написано: 3325
Звідки: м. Тернопіль
Віровизнання: п'ятидесятник
prostak написав:
Luther написав:
Отже, беручи до уваги той факт, що в Святому Письмі немає згадування про паску, писанки – головні атрибути традиційного святкування, можна сміливо зазначити, що великодні свята в такому вигляді, як ми їх знаємо – це швидше надбання культурної спадщини, чим християнські постанови, яких принципово слід дотримуватись.

Я погоджуюсь що ці святкування нічого спільного з вірою в Живого Бога не мають!!!


По перше бачу уже перемістили в одну рубрику, правильно для чого аж дві.

Ну ви даєте, залежно як їх святкувати.
Ну ми ж не православні, чи католи, та не мішайте святе з грішним. Я таких свят не знаю як вони, яйця не крашу, через вогонь не стримаю, гаївок не вожу, горілку не пю за Христа ( не впрямому смислі, але пють на Христове свято). Я уже писав "Тому святкуймо не в старім квасі і не у квасі злоби й лукавства, але в прісності чистоти і правди." читайте вище.
А де ви прочитали щоб не святкувати ПАСХУ. Ми так само як євреї вийшли з грішного світу, з воскресінням Христа і ми воскресли до нового життя.
А ті що духовно мертві їм і не варто святкувати, бо вони ще грішники.

До римлян 6:1 Що ж скажемо? Позостанемся в гріху, щоб благодать примножилась? Зовсім ні! 2 Ми, що вмерли для гріха, як ще будемо жити в нім? 3 Чи ви не знаєте, що ми всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися? 4 Отож, ми поховані з Ним хрищенням у смерть, щоб, як воскрес Христос із мертвих славою Отця, так щоб і ми стали ходити в обновленні життя. 5 Бо коли ми з'єдналися подобою смерти Його, то з'єднаємось і подобою воскресення, 6 знаючи те, що наш давній чоловік розп'ятий із Ним, щоб знищилось тіло гріховне, щоб не бути нам більше рабами гріха, 7 бо хто вмер, той звільнивсь від гріха! 8 А коли ми померли з Христом, то віруємо, що й жити з Ним будемо, 9 знаючи, що Христос, воскреснувши з мертвих, уже більш не вмирає, смерть над Ним не панує вже більше! 10 Бо що вмер Він, то один раз умер для гріха, а що живе, то для Бога живе. 11 Так само ж і ви вважайте себе за мертвих для гріха й за живих для Бога в Христі Ісусі, Господі нашім. 12 Тож нехай не панує гріх у смертельному вашому тілі, щоб вам слухатись його пожадливостей, 13 і не віддавайте членів своїх гріхові за знаряддя неправедности, але віддавайте себе Богові, як ожилих із мертвих, а члени ваші Богові за знаряддя праведности. 14 Бо хай гріх не панує над вами, ви бо не під Законом, а під благодаттю.15 Що ж? Чи будемо грішити, бо ми не під Законом, а під благодаттю? Зовсім ні!

Я суботників можу зрозуміти, а тебе prostak не можу. Вони не вірять у позагробне життя, вічні муки, а ти?

1-е до коринтян 15:12 Коли ж про Христа проповідується, що воскрес Він із мертвих, як же дехто між вами говорять, що немає воскресення мертвих? 13 Як немає ж воскресення мертвих, то й Христос не воскрес! 14 оли ж бо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша! 15 Ми знайшлися б тоді неправдивими свідками Божими, бо про Бога ми свідчили, що воскресив Він Христа, Якого Він не воскресив, якщо не воскресають померлі. 16 Бо як мертві не воскресають, то й Христос не воскрес! 17 Коли ж бо Христос не воскрес, тоді віра ваша даремна, ви в своїх ще гріхах, 18 тоді то загинули й ті, що в Христі упокоїлись!




Sola Scriptura– “Библия и только Библия”.
0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
21750
UNREAD_POSTДодано: 30 березня 2010, 11:33 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
30 листопада 2023, 06:16
Написано: 4652
Звідки: Україна
Віровизнання: християнин
А хіба ми не святкуємо щонеділі воскресіння Христове?
До речі, у росіян неділя називається "воскресеньем". :)

Але більше значення для нас віруючих має святкування Пасхи під час хліболамання, де ми згадуємо не лише смерть Ісуса Христа, а й Його воскресіння.

Я погоджуюся з Простаком, що будь-які релігійні свята у світському розумінні (святковий стіл, писанки тощо) не мають нічого спільного з вірою в Живого Бога. Це просто народні традиції - не більше.

А от провести святкове богослужіння - це справа добра, і є корисною у будь-який день.




Трава засихає, а квітка зів'яне, Слово ж нашого Бога повіки стоятиме! (Іс.40:8 )
0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
21795
UNREAD_POSTДодано: 30 березня 2010, 22:28 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
12 грудня 2023, 14:33
Написано: 3325
Звідки: м. Тернопіль
Віровизнання: п'ятидесятник
Сонячник написав:
Я погоджуюся з Простаком, що будь-які релігійні свята у світському розумінні (святковий стіл, писанки тощо) не мають нічого спільного з вірою в Живого Бога. Це просто народні традиції - не більше.

А от провести святкове богослужіння - це справа добра, і є корисною у будь-який день.


Я сумніваюсь що Лютер мав на увазі Пасху як тільки світське розуміння, він її взагалі заперечив як християнське свято.
Для чого протестантам за крашені яйця писати і таке подібне. Він що не орієнтувався де знаходиться.




Sola Scriptura– “Библия и только Библия”.
0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
21800
UNREAD_POSTДодано: 30 березня 2010, 23:39 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
14 жовтня 2010, 13:33
Написано: 462
Звідки: Ukraine
Sh_21 написав:
Для чого протестантам за крашені яйця писати і таке подібне.

Християнам це непотрібне- це явне язичество (і як неприскорбно про це заявити і дохристиянська "культура" українського народу :cry: )


0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
21801
UNREAD_POSTДодано: 31 березня 2010, 08:11 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
12 грудня 2023, 14:33
Написано: 3325
Звідки: м. Тернопіль
Віровизнання: п'ятидесятник
prostak написав:
Sh_21 написав:
Для чого протестантам за крашені яйця писати і таке подібне.

Християнам це непотрібне- це явне язичество (і як неприскорбно про це заявити і дохристиянська "культура" українського народу :cry: )

Я і за це говорю, для чого протестантам про яйця говорити, про гаївки, і інше. Переплутав Лютер сайт. Наша Пасха не гарно випечений хліб , а “Наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений" чи ти взагалі протів свята Пасхи? Якщо так то які для цього аргументи існують?




Sola Scriptura– “Библия и только Библия”.
0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
46960
UNREAD_POSTДодано: 12 липня 2014, 09:37 

Стать: Він
Востаннє тут були:
12 жовтня 2014, 08:28
Написано: 222
Так красиво розповідали і під кінець посварилися.

Дійсно розповів би хтось, як провести цей великий яб сказав день Пасхи, я вже тепер і незнаю як же правільно, може вже ліпше взагалі нічого не робити якщо не знаєшь як, сісти помолитись подякувати Богові, почитати Біблію.


0
(0-0)
 
 URL Догори
Відсутній
 
 Тема повідомлення: Re: Пасха
46964
UNREAD_POSTДодано: 12 липня 2014, 10:09 
Аватар учасника

Стать: Він
Востаннє тут були:
12 березня 2016, 14:53
Написано: 3916
Віровизнання: свідок Єгови
Dmitro написав:
Так красиво розповідали і під кінець посварилися.

Дійсно розповів би хтось, як провести цей великий яб сказав день Пасхи, я вже тепер і незнаю як же правільно, може вже ліпше взагалі нічого не робити якщо не знаєшь як, сісти помолитись подякувати Богові, почитати Біблію.
Мабуть тут треба слідувати тому як про це написанно у Біблії.Так само робити))))Чи не так??




«Vat shrift,blifft»
0
(0-0)
 
 URL Догори
Поділитися: 
Відображати повідомлення за:  Сортувати за   
Вперед:  
Створити нову тему Відповісти  [ 13 повідомлень ] 


Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: - і 4 гостей


©2006-2024 "Джерело"
Джерело
Каталог християнських ресурсiв <Для ТЕБЯ>