Що можемо сказати про духовне і про матеріальне (фізичне, плотське). Очевидно що усе матеріальне ми здатні сприймати п'ятьма нашими органами відчуттів: смак, дотик, нюх, слух і зір. На основі цих наших тілесних відчуттів ми пізнаємо зовнішній світ й здатні описати його словесно. Світ духовний осягнути нашими тілесними відчуттями неможливо. Цей світ принципово інший, внутрішній, що не передається словами (2-е Кор. 12:4). У нього ВІРИМО.
Зауважмо, що коли Павло каже: бо тіло бажає противного духові, а дух противного тілу, і супротивні вони один одному, щоб ви чинили не те, чого хочете (Галатів 5:17), він каже саме про бажання плотського фізичного тіла, що потребує отого видимого/зовнішнього. Того що сприймається вищеназваними нашими тілесними відчуттями. Тіло потребує їжі й захисту, воно реагує на запах, звук, видимі окреси, кольори. Такими є ознаки зовнішнього світу. Світ духовний не містить видимого/зовнішнього. Це світ відчуттів внутрішніх сердечних, що не передаються словами, але незмірно більші й повніші за відчуття тілесні.
Саме зовнішня тілесна потреба споводує перелюб, нечистість, розпусту, ідолослуження, чари, ворожнечі, сварку, заздрість, гнів, суперечки, незгоду, єресі, завидки, п'янство, гулянки й подібне до цього Внутрішній духовний стан самодостатній. У ньому немає потреби у видимому/зовнішньому. Усе необхідне людина черпає зсередини від серця, живлячись їжею духовною, що приносить людині любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віру, лагідність, здержливість.
Тут на цій грішній землі, людина народившись згори від Духа Святого, починає своє духовне сходження, тамуючи у собі плотське. Через те ми відваги не тратимо, бо хоч нищиться зовнішній наш чоловік, зате день-у-день відновляється внутрішній. (2-е Кор. 4:16) Повноту ж такого духовного стану осягаємо після фізичної смерти, зодягнувшись в преображені ДУХОВНІ тіла (1-е Кор. 15:53,54)
Але перебуваючи у фізичних тілах, повністю звільнитися від плотського ніяк неможливо. Тому й зідхає Павло: Бо маю задоволення в Законі Божому за внутрішнім чоловіком та бачу інший закон у членах своїх, що воює проти закону мого розуму, і полонить мене законом гріховним, що знаходиться в членах моїх. Нещасна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти? (Рим.7: 14,18,22-25)
Кажу ж вам, що за кожне слово пусте, яке скажуть люди, дадуть вони відповідь судного дня! (Матвія 12:36)
|