Джерело
https://forum.jerelo.info/

Багатство і розкіш
https://forum.jerelo.info/viewtopic.php?t=194
Сторінка 3 з 5

Святославів [ 16 січня 2008, 16:49 ]  

Сабна написав:
А я б хтіла так прожити своє життя, щоб небути геть багатою чи геть бідною, а що всього було вдостаток для мого життя, щоб я недумала чим дітей годувати чи що в школу одягнути(


Але, якщо ти б могла стати багатою і тратити ці гроші на інших, хіба б ти відмовилась? А даною можливістю володіє кожен, просто для когось це простіше, для когось це ваще. І хіба просто буде краще зберегти те зерно (можливість) і потім показати Богу, сказати йому, що ти не була ні багатою ні бідною, ти нікому зла не робила.
Так, ле якщо ти могла б заробляти гроші і побудувати школу, церкву, помогти сусідам, виховати ще кращих дітей, які ще більше користі суспільству принесуть. Хіба так не буде краще?
Я студент КПІ, я володію непоганим розумом, при достатніх стараннях я можу стати через 10-20 років дуже багатим. Але я не хочу тратити свій час на здобуття грошей, я хочу поспати подовше, потім смачно поїсти, погратись на компютері і знову лягти спати. Я марную своє життя? Так. Так само як і більшість із вас. Ви не реалізуєте свої можливост сповна. Хіба це не гріх?

Братик [ 16 січня 2008, 19:18 ]  

Маєш рацію. Матеріальне багацтво яке дістається тим хто працює на благо суспільства чи церкви чи навіть сім"ї це лише часткова винагорода, компенсація за їхню працю. Я думаю, моральне задоволення, яке вони отримують за користь принесену іншим - набагато більша винагорода.
З іншого боку, не кожен може бути бізнесменом, тож хай кожен працює в міру своїх можливостей. Хтось приносить користь суспільству набираючи робітників для побудови лікарні, скажемо, а хтось - кладкою цегли у будівництві тієї ж лікарні.

Сонячник [ 18 січня 2008, 00:12 ]  

Святославів написав:
Я студент КПІ, я володію непоганим розумом, при достатніх стараннях я можу стати через 10-20 років дуже багатим. Але я не хочу тратити свій час на здобуття грошей, я хочу поспати подовше, потім смачно поїсти, погратись на компютері і знову лягти спати. Я марную своє життя? Так. Так само як і більшість із вас. Ви не реалізуєте свої можливост сповна. Хіба це не гріх?

Так, ми маємо вибір: або дбати про нетлінне багатство, або дбати про земне багатство, або ж просто марнувати час...
- перше є наймудріший вибір, друге і останнє - це суєта і марнота, бо те і інше з часом промине і ми залишимося нагі.

Тому давайте будемо щохвилини дбати про те, що приносить вічну користь нашій душі, а не дочасним забаганкам.

Братик [ 20 січня 2008, 03:37 ]  

А дбати за нетлінне багацтво хіба не можна, роблячи людям користь? Можна заробляти гроші і в той же час дбати про "нетлінне багацтво", але не можна марнуючи своє життя дбати про вічне багацтво.
Згадайте притчу про таланти. Той раб, який заховав таланти і нічого не зробив для їхнього росту був гірко покараний. Але той, який віддав таланти в ріст, тобто проявив фінансову діяльність (навіть не своїми руками), догодив своєму панові.

Сонячник [ 20 січня 2008, 17:40 ]  

Притча про таланти якраз розкриває духовну сутність багатства. Тобто так як люди в світі дбають про дочасне багатство - так ми повинні багатіти благодаттю Духа Святого!

Братик [ 22 січня 2008, 05:55 ]  

Сонячник, ти сам зрозумів що сказав?
Ніколи не знав, що багацтво має ще й духовну сутність. Цікаво, в чому заключається духовна сутність багацтва?
І ще, як ти розумієш свою ж фразу "багатіти благодаттю Духа Святого"?

Сонячник [ 22 січня 2008, 21:51 ]  

Так, притча про таланти говорить саме про духовне багацтво!
Ісус Христос закликав саме до духовного багатіння:
Матв.6:20 Складайте ж собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть. 21 Бо де скарб твій, там буде й серце твоє!
Ще одним прикладом духовного багатства є притча про десятьох дів:
Матв.258 Нерозумні ж сказали до мудрих: Дайте нам із своєї оливи, бо наші каганці ось гаснуть. 9 Мудрі ж відповіли та сказали: Щоб, бува, нам і вам не забракло, краще вдайтеся до продавців, і купіть собі.
Тобто наше духовне багатство - це благодать Духа Святого, якою ми спасаємося!

dead man walking [ 01 березня 2009, 12:46 ]  Re: Багатство і розкіш

Сонячник написав:
Тобто так як люди в світі дбають про дочасне багатство - так ми повинні багатіти благодаттю Духа Святого!

Брати і сестри! Почитав я ваші мудрування, і почав думати: а чому власне я навчаюсь у університеті? Чи не для того щоб більше грошей заробляти? Значить, я не повинен навчатись!

Все, кидаю науку і іду витирати унітази! :D :D :D

Сонячник [ 01 березня 2009, 22:19 ]  Re: Багатство і розкіш

dead man walking, можна робити одну й ту саму справу, але з різними намірами:
хтось витирає унітази для того, щоб збагатитися, а хтось вчиться в університеті для того, щоб прославити Боже ім'я чи щоб мати можливість легше заробляти гроші аби вділити нужденному, тощо.

Тобто щоб ми не робили, ми повинні робити не для себе, а так як для Бога.

dead man walking [ 02 березня 2009, 11:17 ]  Re: Багатство і розкіш

:yes:

Taj [ 05 березня 2009, 08:22 ]  Re: Багатство і розкіш

dead man walking написав:
Брати і сестри! Почитав я ваші мудрування, і почав думати: а чому власне я навчаюсь у університеті? Чи не для того щоб більше грошей заробляти? Значить, я не повинен навчатись!

Це в Америці (як, зрештою, і в інших куточках світу) вища освіта гарантує безбідне майбуття, а в Україні - це зовсім не так. Люди з вищою освітою нерідко заробляють менше людей без освіти, хоча й виконують кваліфіковану працю.
Здобуття освіти - не можна назвати прагненням до кращого матеріального життя.
З одного боку освіта дає можливість краще розуміти деякі речі, в тому числі і духовні - згадаємо ап.Павла з його високою освітою, якого навіть неосвічений Петро не завжди розумів.
А з другого - існує небезпека, що людина може легко загордитися, поставити себе вище за інших.
Зрештою, така ж небезпека походить і від багатства - багата людина дуже часто навіть не замічає того, як вона надимається над тим, хто не має матеріального добробуту. Я зауважував це багато разів за людьми, які самі по собі є хорошими і богобійними. Але вони навіть не здатні побачити своєї зверхності.
Багатство - річ відносна і мало хто вважає себе багатим. Людина може мати мінімальний достаток, але поводитися зверхньо до бідніших за неї.
Декілька разів я і себе ловив на такій зверхності. Саме цим багатство і є небезпечним, що людина поволі стає сліпою.

Leri [ 07 березня 2009, 12:42 ]  Re: Багатство і розкіш

уже давніший час спілкуюся в інтернеті на різні теми, і одного разу натрапила на таку думку
дослівно (вибачаюся за російську) :

Glad написав:
Бог же силен обогатить вас всякою благодатью, чтобы вы, всегда и во всем имея всякое довольство, были богаты на всякое доброе дело (2Кор.9:8)
Вся 9-я глава о деньгах.
Одного этого стиха уже достаточно, чтобы понять, что если я беден, то не могу быть богат на доброе дело. Бедный может быть богат на радость, доброту. Но если случается беда у брата (как произошло наводнение и некоторые люди потеряли весь свой товар на базаре). То если я бедный, могу только посочувствовать, а помочь деньгами, чтобы брат быстрее "встал на ноги" не могу. Значит в данном случае я "бедный на доброе дело". А Бог хочет, что я был "Богат на доброе дело".

Библия предлагает быть материально богатыми, чтобы быть каналами Божьих благословений для других людей.


що скажете на таку постановку питання?

особисто мене це "добило" - людина абсолютно перемішала мухи з котлетами та ще й інших так навчає... :(

Братик [ 07 березня 2009, 16:47 ]  Re: Багатство і розкіш

Цитата:
А Бог має силу всякою благодаттю вас збагатити, щоб ви, мавши завжди в усьому всілякий достаток, збагачувалися всяким добрим учинком,

Чому, досить цікава думка як на мене. В цьому місці йдеться саме про матеріальне багацтво. Тобто, Бог має силу нас збагатити матеріально, щоб ми, маючи у всьому достаток, могли (духовно) збагачуватися добрим ділом (а без грошей добре діло важко зробити, до речі, про повінь дуже добрий приклад).

Братик [ 07 березня 2009, 16:50 ]  Re:

Сонячник написав:
Ісус Христос закликав саме до духовного багатіння:
Матв.6:20 Складайте ж собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть. 21 Бо де скарб твій, там буде й серце твоє!

У цьому місці йдеться не про духовне багацтво а про матеріальне: де твої гроші - там і серце, тобто якщо гроші у тебе в скрині, то і серце твоє буде там, якщо гроші віддав Богові, то і серце не буде обтяжене думками про багацтво.

Leri [ 07 березня 2009, 16:59 ]  Re: Багатство і розкіш

Братик написав:
якщо гроші віддав Богові, то і серце не буде обтяжене думками про багацтво.

а це в якому розумінні?
віддати всі гроші на церкву? :?

а як ви відноситеся до цього місця?

Цитата:
Пр.30:8 віддали Ти від мене марноту та слово брехливе, убозтва й багатства мені не давай! Годуй мене хлібом, для мене призначеним,
Пр.30:9 щоб я не переситився та й не відрікся, і не сказав: Хто Господь? і щоб я не збіднів і не крав, і не зневажив Ім'я мого Бога.


дехто вважає що це місце не правильне :)

Сторінка 3 з 5 Часовий пояс UTC + 2 годин